Skilj på realränta, nominell ränta och effektiv ränta

Ett kredit-, eller ett betalkort är självklart väldigt förmånligt tack vare de bonuspoäng och rabatter du kan få bara genom att använda det kortet. Dock är ett betalkorts ursprungliga funktion att möjliggöra köp av kredit, alltså pengar du ännu inte har, som du sedan ska återbetala vid ett senare tillfälle. Om du väljer att inte återbetala detta tillkommer det ränta, eftersom det är någon annans pengar du använder.

När du undersöker de olika räntorna som erbjuds är det viktigt att skilja på realränta, nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är den siffra du ofta blir erbjuden som ränta. Detta kan ge dig en ungefärlig modell över vad du kan komma till att betala. Realräntan visar ett värde som har blivit justerat mot inflationen. Till sist har vi effektiv ränta, vilket är den absolut korrekta och slutgiltiga. Då räknas all ränta, inflation och tillkommande avgifter in för att du ska se exakt vad det är du ska betala.

När du ansöker om ett betalkort är det viktigt att du känner till dessa och att du vet vilken ränta det är som kortgivaren visar upp i ansökan. Innan du börjar använda dig av ett betalkort är det klokt att vara säker på vilken ränta det är du ska betala.